Colombian researchers tell us how to obtain bioproducts from coffee wastes
DOI:
https://doi.org/10.54104/saywa.v5n6.1818Keywords:
Biogas, Ethanol, Coffe, Bioethanol, Article reviewAbstract
In this article, the student Maria Fernanda Muñoz Gonzalez presents an overview of the production of biogas from coffee pulp in Colombia, specifically in the department of Huila, in the year 2021. She shows the results of a previous study, the link to which can be obtained in this publication. The results presented by the authors show a surprising efficiency. They underline the relevance of biogas production in the Colombian context and point out an important problem: despite its successful production, biogas is often mixed with gasoline, which reduces its positive impact on the environment.
Downloads
References
Álvarez, J., Hugh, S., Cuba, N., & Loza-Murguia, M. (2011). Evaluación de un sistema de tratamiento de aguas residuales del prebeneficiado de café (Coffea arabica) implementado en la comunidad Carmen Pampa provincia Nor Yungas del Departamento de La Paz. Journal of the Selva Andina Research Society, 2(1), 34-42.
Corrales, Lucia Constanza, Antolinez Romero, Diana Marcela, Bohórquez Macías, Johanna Azucena, & Corredor Vargas, Aura Marcela. (2015). Bacterias anaerobias: procesos que realizan y contribuyen a la sostenibilidad de la vida en el planeta. Nova, 13(24), 55-81. Retrieved March 07, 2023, from http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S179424702015000200007&lng=en&tlng=es.
Federación Nacional de Cafeteros (04 Enero de 2023) Producción anual de café de Colombia cierra 2022 en 11,1 millones de sacos. https://federaciondecafeteros.org/wp/listado-noticias/produccion-anual-de-cafe-de-colombia-cierra-2022-en-111-millones-de-sacos/#:~:text=a%20prolongadas%20lluvias-,Producci%C3%B3n%20anual%20de%20caf%C3%A9%20de%20Colombia%20cierra%202022%20en%2011,los%20mercados%20internacionales%20en%202021
Ministerio de Agricultura de Colombia. (15 de Febrero de 2022) Proyectamos que la producción de café estará en 13,2 millones de sacos este 2022, lo que representará un crecimiento de 5% frente al año anterior”: ministro Rodolfo Zea Navarro. https://www.minagricultura.gov.co/noticias/Paginas/Proyectamos-que-la-producci%C3%B3n-de-caf%C3%A9-estar%C3%A1-en-13,2-millones-de-sacos-este-2022,-lo-que-representar%C3%A1-un-crecimiento-de-5-f.aspx#:~:text=Vale%20la%20pena%20resaltar%20que,las%20tres%20cordilleras%20de%20Colombia
Rodríguez, N. (2013) producción de alcohol a partir de la pulpa de café. Cenicafé, 64(2):78-93.
https://biblioteca.cenicafe.org/bitstream/10778/541/1/arc064(02)78-93.pdf
Superintendencia de Industria y Comercio (2012). Bioetanol: Biotecnología aplicada. https://sic.gov.co/sites/default/files/files/Propiedad%20Industrial/Boletines_Tecnologicos/BTBioetanol.pdf
Serna Jiménez JA, Torres Valenzuela LS, Martínez Cortínez K, Hernández Sandoval MC.Aprovechamiento de la pulpa de café como alternativa de valorización de subproductos. rev.ion. 2018;31(1):37-42. doi: 10.18273/revion.v31n1-2018006
Triviño Pineda, J. S., Contreras García, J., Amorocho Cruz, C. M., & Sánchez Ramírez, J. E. (2022). Obtención de bioproductos a partir de residuos del beneficio húmedo del café (pulpa). Revista Colombiana De Biotecnología, 23(2), 6–14. https://doi.org/10.15446/rev.colomb.biote.v23n2.90551
Additional Files
Published
-
Abstract143
-
PDF (Español)78
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 María Fernanda Muñoz González
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.