Colombian researchers tell us how to obtain bioproducts from coffee wastes

Authors

  • María Fernanda Muñoz González Universidad Antonio Nariño

DOI:

https://doi.org/10.54104/saywa.v5n6.1818

Keywords:

Biogas, Ethanol, Coffe, Bioethanol, Article review

Abstract

In this article, the student Maria Fernanda Muñoz Gonzalez presents an overview of the production of biogas from coffee pulp in Colombia, specifically in the department of Huila, in the year 2021. She shows the results of a previous study, the link to which can be obtained in this publication. The results presented by the authors show a surprising efficiency. They underline the relevance of biogas production in the Colombian context and point out an important problem: despite its successful production, biogas is often mixed with gasoline, which reduces its positive impact on the environment.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Álvarez, J., Hugh, S., Cuba, N., & Loza-Murguia, M. (2011). Evaluación de un sistema de tratamiento de aguas residuales del prebeneficiado de café (Coffea arabica) implementado en la comunidad Carmen Pampa provincia Nor Yungas del Departamento de La Paz. Journal of the Selva Andina Research Society, 2(1), 34-42.

Corrales, Lucia Constanza, Antolinez Romero, Diana Marcela, Bohórquez Macías, Johanna Azucena, & Corredor Vargas, Aura Marcela. (2015). Bacterias anaerobias: procesos que realizan y contribuyen a la sostenibilidad de la vida en el planeta. Nova, 13(24), 55-81. Retrieved March 07, 2023, from http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S179424702015000200007&lng=en&tlng=es.

Federación Nacional de Cafeteros (04 Enero de 2023) Producción anual de café de Colombia cierra 2022 en 11,1 millones de sacos. https://federaciondecafeteros.org/wp/listado-noticias/produccion-anual-de-cafe-de-colombia-cierra-2022-en-111-millones-de-sacos/#:~:text=a%20prolongadas%20lluvias-,Producci%C3%B3n%20anual%20de%20caf%C3%A9%20de%20Colombia%20cierra%202022%20en%2011,los%20mercados%20internacionales%20en%202021

Ministerio de Agricultura de Colombia. (15 de Febrero de 2022) Proyectamos que la producción de café estará en 13,2 millones de sacos este 2022, lo que representará un crecimiento de 5% frente al año anterior”: ministro Rodolfo Zea Navarro. https://www.minagricultura.gov.co/noticias/Paginas/Proyectamos-que-la-producci%C3%B3n-de-caf%C3%A9-estar%C3%A1-en-13,2-millones-de-sacos-este-2022,-lo-que-representar%C3%A1-un-crecimiento-de-5-f.aspx#:~:text=Vale%20la%20pena%20resaltar%20que,las%20tres%20cordilleras%20de%20Colombia

Rodríguez, N. (2013) producción de alcohol a partir de la pulpa de café. Cenicafé, 64(2):78-93.

https://biblioteca.cenicafe.org/bitstream/10778/541/1/arc064(02)78-93.pdf

Superintendencia de Industria y Comercio (2012). Bioetanol: Biotecnología aplicada. https://sic.gov.co/sites/default/files/files/Propiedad%20Industrial/Boletines_Tecnologicos/BTBioetanol.pdf

Serna Jiménez JA, Torres Valenzuela LS, Martínez Cortínez K, Hernández Sandoval MC.Aprovechamiento de la pulpa de café como alternativa de valorización de subproductos. rev.ion. 2018;31(1):37-42. doi: 10.18273/revion.v31n1-2018006

Triviño Pineda, J. S., Contreras García, J., Amorocho Cruz, C. M., & Sánchez Ramírez, J. E. (2022). Obtención de bioproductos a partir de residuos del beneficio húmedo del café (pulpa). Revista Colombiana De Biotecnología, 23(2), 6–14. https://doi.org/10.15446/rev.colomb.biote.v23n2.90551

Published

2024-01-17
Metrics
Views/Downloads
  • Abstract
    98
  • PDF (Español (España))
    56

How to Cite

Muñoz González, M. F. (2024). Colombian researchers tell us how to obtain bioproducts from coffee wastes. REVISTA SAYWA, 5(6), 27–30. https://doi.org/10.54104/saywa.v5n6.1818

Issue

Section

Ciencia Aplicada

Metrics